Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Torcik szpinakowy to moja propozycja podania makaronu rurki otoczonego ciągnącą mozzarellą w towarzystwie szpinaku z pikantną cebulką i czosnkiem, delikatnego fileta z kurczaka i sosu beszamelowego.

  • 60 min

Składniki:

  • 600g mrożonego szpinaku
    600g makaronu penne
    350g sera mozzarella
    400g fileta z kurczaka
    140g sera feta
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    masło
    sól
    pieprz
    kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

    Sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    250ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 żółtko
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16aqhve 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ser mozzarella zetrzeć na tarce i wymieszać z ciepłym ugotowanym odcedzonym makaronem. Tortownicę o średnicy 23cm wysmarować masłem. Następnie ułożyć pionowo rurki makaronu jeden obok drugiego, tak żeby wypełnić całą powierzchnię dna formy.
  • image-24pgl96 2. Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem
    a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła.
  • image-1trt7lk 3. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • image-0vc0a8m 4. Sos beszamelowy
    Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę
    i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko wymieszane
    z żółtkiem i doprowadzić do wrzenia. Całość dokładnie wymieszać
    na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • image-0vjniyu 5. Połowę farszu szpinakowego z kurczakiem przełożyć na wierzch makaronu w taki sposób żeby wypełnił jak najwięcej pustych rurek makaronu. Następnie wyłożyć sos beszamelowy i resztę farszu szpinakowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20minut. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować