Torcik śliwkowy z masą mleczno-budyniową

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Kuszący i efektowny placek ze śliwkami.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    25 dag mąki
    1/3 szkl. cukru
    1 jajko
    1/2 kostki masła

    MASA:
    25 dag mleka kondensowanego słodzonego
    10 dag kwaśnej śmietany
    1 torebka budyniu waniliowego
    4 jajka
    około 0,5 kg śliwek

Torcik śliwkowy z masą mleczno-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło pokroić na małe kawałki.
    Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.



    Śliwki wypestkować.

    Mleko skondensowane połączyć ze śmietaną, jajami i proszkiem budyniowym.

    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę, średnicy 26cm. Uformować z ciasta rant wysokości 3-4 cm.

    Na cieście ułożyć śliwki, zalać masą mleczno-budyniową.

    Piec około 50 minut w 175 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy