Torcik: "Shrek"

5 (169 ocen)

Orzeźwiający, lekki torcik, zachęca kolorem i nazwą. Przygotowałam go z okazji urodzin córci na jej zamówienie.

Składniki:

  • biszkopt: 4 jajka
    pół szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia

    masa zielona: 900 ml zielonego soku Kubuś
    3 budynie waniliowe

    masa biała: 500ml śmietanki 30 %
    2 zielone galaretki
    3 łyżki cukru pudru

    ponadto: 2 op.delicji szampańskich
    1 zielona galaretka
    masło i bułka tarta do formy

Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik: "shrek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upiecz biszkopt 1. Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Masę przelać do okrągłej, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (śr.26cm). Piec 30 minut w 170 st. Ostudzić.
  • zielona masa 2. Masa zielona: 3 budynie rozpuścić w szklance zielonego soku. Pozostały sok zagotować, wlać sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na zimny biszkopt. Wyrównać i zostawić do ostygnięcia.
  • biała masa 3. Masa biała: 2 zielone galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na gęstą pianę i wlać tężejącą galaretkę. Wymieszaną masę przełożyć na zielony budyń, wyrównać i na chwilę wstawić do lodówki.
  • powciskaj delicje 4. Kiedy śmietankowa masa zacznie gęstnieć ułożyć na niej delicje i wcisnąć w masę. Wstawić do lodówki. Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Gdy zacznie tężeć przelać na ciasto. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Porady

* ciasto polecam piec w prostokątnej formie, unikniemy wówczas krojenia delicji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować