Torcik: "shrek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Masę przelać do okrągłej, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (śr.26cm). Piec 30 minut w 170 st. Ostudzić.
2.Masa zielona: 3 budynie rozpuścić w szklance zielonego soku. Pozostały sok zagotować, wlać sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na zimny biszkopt. Wyrównać i zostawić do ostygnięcia.
3.Masa biała: 2 zielone galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na gęstą pianę i wlać tężejącą galaretkę. Wymieszaną masę przełożyć na zielony budyń, wyrównać i na chwilę wstawić do lodówki.
4.Kiedy śmietankowa masa zacznie gęstnieć ułożyć na niej delicje i wcisnąć w masę. Wstawić do lodówki. Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Gdy zacznie tężeć przelać na ciasto. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Porady
* ciasto polecam piec w prostokątnej formie, unikniemy wówczas krojenia delicji
Komentarze