Torcik sernikowy z malinami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Lubię serniki a ten jest nie za słodki idealny i jeszcze z malinami które uwielbiam

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki: (tortownica o śr. 21 cm)
    Biszkopt:

    4 jajka
    6 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jasna:

    400 g twarogu sernikowego (w kubełku)
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 kopiaste łyżki żelatyny
    sok z 1/2 cytryny

    Masa ciemna:

    300 g twarogu sernikowego
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżki cappuccino waniliowego
    2 kopiaste łyżki żelatyny

    Masa malinowa:

    300 g malin mrożonych
    5 łyżek cukru pudru lub nieco więcej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    200 g twarogu sernikowego
    3 łyżki żelatyny
    posypka Delecta decorada truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik sernikowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier,następnie po jednym żółtku.Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i całość delikatnie ale dokładnie wymieszać.Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 25-30 min w 180C.Ostudzić,przekroić na pół.


    Masa jasna:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklani wrzątku,dokładnie wymieszać,odstawić do wystygnięcia.
    Twaróg,sok z cytryny cukier puder oraz cukier waniliowy zmiksować,ciągle miksując dolewać pomału ostudzoną żelatynę.

    Masa ciemna:
    Żelatynę oraz cappuccino rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku,ostudzić.
    Twaróg zmiksować z cukrem pudrem,ciągle miksując dolewać pomału ostudzone cappuccino z żelatyną.

    Masa malinowa:(przygotować ok 30 min przed nałożeniem na tort)
    Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku,ostudzić.
    Maliny rozmrozić,zmiksować,dodać twaróg ,cukier puder i cukier waniliowy,ponownie zmiksować dolewając żelatynę.Wstawić do lodówki na około 30 min.


    Spodnią część biszkoptu wyłożyć do tortownicy wylać na nią połowę masy jasnej,następnie połowę masy ciemnej i ponownie jasną i ciemną.Przykryć górną częścią biszkoptu delikatnie docisnąć ,wstawić do lodówki na ok 2 godziny aby masy stężały.
    Gdy już masy stężeją,wyjąć tort z formy i posmarować wierzch masą malinową.Posypać całość posypką truskawkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (166 ocen)

image-1wxux89

To może cię zainteresować