Torcik sernikowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier,następnie po jednym żółtku.Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i całość delikatnie ale dokładnie wymieszać.Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 25-30 min w 180C.Ostudzić,przekroić na pół.
Masa jasna:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklani wrzątku,dokładnie wymieszać,odstawić do wystygnięcia.
Twaróg,sok z cytryny cukier puder oraz cukier waniliowy zmiksować,ciągle miksując dolewać pomału ostudzoną żelatynę.
Masa ciemna:
Żelatynę oraz cappuccino rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku,ostudzić.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem,ciągle miksując dolewać pomału ostudzone cappuccino z żelatyną.
Masa malinowa:(przygotować ok 30 min przed nałożeniem na tort)
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku,ostudzić.
Maliny rozmrozić,zmiksować,dodać twaróg ,cukier puder i cukier waniliowy,ponownie zmiksować dolewając żelatynę.Wstawić do lodówki na około 30 min.
Spodnią część biszkoptu wyłożyć do tortownicy wylać na nią połowę masy jasnej,następnie połowę masy ciemnej i ponownie jasną i ciemną.Przykryć górną częścią biszkoptu delikatnie docisnąć ,wstawić do lodówki na ok 2 godziny aby masy stężały.
Gdy już masy stężeją,wyjąć tort z formy i posmarować wierzch masą malinową.Posypać całość posypką truskawkową.
Komentarze