Torcik śmietanowy z owocami lata

5 (160 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Torcik ze świeżymi owocami, mocno nasączonym biszkoptem, przełożony masą śmietanową i orzeźwiającą, kwaskową warstwą czarnych porzeczek to moja propozycja na letnie, sezonowe ciasto.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa śmietanowa:
    750ml śmietany 36 %
    3 łyżki żelatyny spożywczej
    250 g mascarpone
    8 łyżek cukru pudru
    6 łyżek mleka
    2 łyżki kakao

    Poncz do nasączenia:
    350ml wody
    1 cytryna
    40ml wódki
    1 olejek rumowy
    4 łyżki cukru

    Dodatkowo
    250g konfitury z czarnej porzeczki

    Dekoracja:
    8 sztuk wafli do lodów
    borówka amerykańska
    czerwona porzeczka
    cukrowe kwiatki i perełki dekoracyjne
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik śmietanowy z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1e5kn9l 1. Biszkopt
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, wlać do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-30 minut. Po tym czasie biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • image-0epi9eh 2. Poncz
    Cytrynę umyć i obrać ze skóry. Wodę zagotować z cukrem i skórką z cytryny gotować około 5 minut. Wyjąć skórkę, wystudzić, następnie dodać wyciśnięty sok z cytryny, wódkę i olejek rumowy, całość wymieszać.
  • image-197p3ot 3. Masa śmietanowa:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać żelatynę rozrobioną w mleku (żelatynę zalać trzema łyżkami mleka żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w trzech łyżkach podgrzanego mleka) oraz ser mascarpone, całość delikatnie wymieszać szpatułką. Odłożyć cztery łyżki masy śmietanowej, którą połączyć z kakao i dokładnie wymieszać.
  • 4. Składanie tortu:
    Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować 1/2 konfitury
    z czarnej porzeczki, posmarować masą śmietanową, ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć ponczem, posmarować resztą konfitury, posmarować masą śmietanową i ułożyć 3 blat biszkoptu, który nasączyć resztą ponczu. Masą śmietanową obsmarować cały obwód i wierzch tortu. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • 5. Dekoracja:
    Wafle do lodów odkroić z jednej strony i włożyć w boki tortu, środki wafli wypełnić masą śmietanową i masą z kakao. Wierzch tortu udekorować owocami, kwiatkami cukrowymi i perełkami dekoracyjnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować