Torcik ze świeżymi owocami, mocno nasączonym biszkoptem, przełożony masą śmietanową i orzeźwiającą, kwaskową warstwą czarnych porzeczek to moja propozycja na letnie, sezonowe ciasto.
Torcik śmietanowy z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, wlać do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-30 minut. Po tym czasie biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
2.Poncz
Cytrynę umyć i obrać ze skóry. Wodę zagotować z cukrem i skórką z cytryny gotować około 5 minut. Wyjąć skórkę, wystudzić, następnie dodać wyciśnięty sok z cytryny, wódkę i olejek rumowy, całość wymieszać.
3.Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać żelatynę rozrobioną w mleku (żelatynę zalać trzema łyżkami mleka żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w trzech łyżkach podgrzanego mleka) oraz ser mascarpone, całość delikatnie wymieszać szpatułką. Odłożyć cztery łyżki masy śmietanowej, którą połączyć z kakao i dokładnie wymieszać.
4.Składanie tortu:
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować 1/2 konfitury
z czarnej porzeczki, posmarować masą śmietanową, ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć ponczem, posmarować resztą konfitury, posmarować masą śmietanową i ułożyć 3 blat biszkoptu, który nasączyć resztą ponczu. Masą śmietanową obsmarować cały obwód i wierzch tortu. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
5.Dekoracja:
Wafle do lodów odkroić z jednej strony i włożyć w boki tortu, środki wafli wypełnić masą śmietanową i masą z kakao. Wierzch tortu udekorować owocami, kwiatkami cukrowymi i perełkami dekoracyjnymi.
Komentarze