Na biszkopt wylewamy warstwy jeżynową i śmietanową.W tym torcie chodzi o połączenie smaków:słodkiego i kwaskowatego z delikatnym,aksamitnym śmietanowym.Kolory też odgrywają w nim ważną rolę.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
NA BISZKOPT::
- mąka pszenna (tortowa przesiana): 0.75 szklanki
- mąka ziemniaczana (przesiana): 0.25 szklanki
- jajka (duże lub 5 mniejszych): 4 sztuki
- cukier puder: 0.75 szklanki
NA MASę JEżYNOWą::
- dżem z wiśni (lub owoców leśnych): 0.5 szklanki
- galaretka (malinowa): 1 opakowanie
- serek mascarpone: 250 gramów
- jeżyny (mrożone): 2 szklanki
- cukier waniliowy: 3 łyżki
MASA BłęKITNA::
- galaretka turkusowa (lub inna): 1 opakowanie
- jogurt grecki (gęsty): 1 szklanka
MASA DO DEKORACJI::
- masło (miękkie,w temp.pokojowej): 65 gramów
- cukier puder: 200 gramów
- kolorowa posypka cukrowa: 1 łyżeczka
Torcik śmietanowo-jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier puder,zmiksować.Dodawać po jednym żółtku,delikatnie wymieszać.Na końcu powoli wsypać mieszaninę mąki pszennej i ziemniaczanej (wcześniej przesiać),połączyć.
2.Ciasto wlać do okrągłej 20 centymetrowej tortownicy.Piec 40 minut w temperaturze 165 stopni C.Biszkopt odstawić do wystudzenia.Uwaga:dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,a boki wysmarować masłem.
3.Zagotować 500 ml wody. Odmierzyć 250 ml gorącej wody,wsypać do niej galaretkę malinową,wymieszać,odstawić w chłodne miejsce.Gdy zacznie tężeć dodać do niej dżem i mascarpone,bardzo dokładnie wymieszać.Nastepnie dodać zamrożone jeżyny,które spowodują,że masa zacznie bardzo szybko tężeć.Masę wylać na zimny biszkopt.Wstawić do lodówki.
4.Do 250 ml gorącej,przegotowanej wody wsypać galaretkę turkusową,wymieszać.Odstawić w chłodne miejsce.Gdy zacznie tężeć dodać do niej jogurt grecki,wymieszać.Wstawić do lodówki na 15 minut.Lekko tężejącą masę wylać na warstwę z jeżynami.Na tężejącej turkusowej masie można ułożyć plasterki lub połówki truskawek.
5.Przygotować masę do dekoracji, tzw. lukier maślany:do miski wsypać cukier puder,dodać masło,miksować na puszystą masę. Nakładać do szprycy,udekorować tort,posypać kolorową posypką cukrową.
Komentarze