Torcik śmietanowo – truskawkowy

0 (0 ocen)

Smaczny torcik z mrożonych truskawek i śmietany. Pięknie prezentuje się na stole podczas rodzinnych spotkań czy świąt. A masa śmietanowo – truskawkowa jest rewelacyjna!

Składniki:

  • Biszkopt (na 2 blaty o śr. 18 cm):
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa śmietanowo –truskawkowa (na jeden torcik o śr. 18 cm):
    1,5 szklanki śmietany 36%
    9 g śmietanfixu
    2 łyżki cukru pudru
    1 szklanka zblendowanych rozmrożonych truskawek
    50 ml likieru truskawkowego
    2,5 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    1 galaretka truskawkowa
    1,5 szklanki wrzątku
    Śmietana 36% do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik śmietanowo – truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Maki przesiewamy przez sito. Dodajemy partiami do masy i mieszamy silikonowa szpatułką. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 25 minut (do ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty.
  • 2. Masa śmietanowo – truskawkowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do garnka z gorącą wodą), delikatnie studzimy Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu i cukru pudru. Żelatynę mieszamy z likierem i zblendowanymi rozmrożonymi truskawkami. Delikatnie przelewamy do śmietany. Miksujemy do połączenia składników. W tortownicy układamy blat biszkopta. Na niego wylewamy masę, wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Ostawiamy do stężenia. Przelewamy na masę śmietanowo – truskawkową. Gdy cały torcik jest gotowy możemy go udekorować kleksami bitej śmietany.

Porady

Jeżeli chcemy przygotować jeden większy torcik np. o średnicy 24 cm wystarczy biszkopt upiec w większej tortownicy, a składniki na masę śmietanowo – truskawkową podwoić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mrożonki Owoce Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować