Naleśniki są świetnym tematem kulinarnym – łatwo i szybko się je przygotowuje, a w zależności od tego, czym zostaną posmarowane, przybierają różne smaki. :) Ten torcik zaskakuje smakiem.
Torcik naleśnikowy z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę.
2.Żółtka, masło, 4 łyżki cukru ucieramy. Dolewamy mleko, wsypujemy mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest za gęste dodajemy mleka). Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie. Odstawiamy na kilka minut.
4.Twaróg mieszamy ze śmietaną, cukrem i cynamonem (ilość według uznania).
5.Na dno tortownicy kładziemy pierwszy naleśnik, smarujemy go 2 łyżkami miodu i przykrywamy drugim naleśnikiem. Na tak przygotowany spód układamy kolejne warstwy:
Komentarze