Torcik naleśnikowy

0 (0 ocen)

Szybki pomysł na wspaniały deser. Wymyślony w kryzysowej sytuacji :)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • ok. 3 szkl mąki
    • pół łyżeczki sody
    • 4 jajka
    • cukier biały do smaku według uznania
    • połowa kostki masła – należy stopić
    • 3 jabłka
    • około 1/2 szklanki wody
    • około szklanki mleka ( zawsze dodaje na oko więc trudno mi teraz powiedzieć ile dokładnie dodaje mleka i wody, ale na pewno sobie poradzicie)

    Składniki na nadzienie:
    • 2 tabliczki mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka lub słoik nutelli
    • kartonik gęstej śmietany 18% którą ucieramy z cukrem waniliowym i kilkoma łyżkami cukru do smaku ( u mnie to około 5 łyżek białego cukru i torebeczka cukru waniliowego)
    • płatki migdałów
    • dżemy : z czarnej porzeczki, malinowy, truskawkowy, wiśniowy (lub inne według gustów smakowych)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Torcik naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:

    1. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mleko i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy. Następnie dodajemy wodę, roztopione masło i miksujemy. Ciasto nie może być za rzadkie, dlatego też wodę należy dodawać stopniowo. Do ciasta dodajemy również wcześniej starte na tartce jabłka, nie odciskamy z nich soku. Dokładnie mieszamy łyżką, trzepaczką ale nie mikserem. Tak przygotowane ciasto smażymy na patelni na maśle lub oliwie. Naleśniki powinny być cienkie a nie grube, ponieważ następnie będziemy je wykorzystywać jako warstwy tortu.



    Przygotowanie nadzienia:

    1. Bierzemy kolejno po jednym naleśniku i przekładamy na przemiennie różnym nadzieniem. U mnie wygląda to następująco:
    Placek -> dżem porzeczkowy -> placek-> nutella lub roztopiona czekolada -> odrobina płatków migdałów ->placek-> dżem truskawkowy -> placek -> śmietana utarta z cukrem ->placek -> dżem malinowy -> placek-> nutella + migdały -> placek -> dżem wiśniowy -> placek -> itd…. -> ostatni placek, który kończy nasz tort naleśnikowy, pokrywamy warstwą nutelli lub czekolady, na środku ciasta umieszczamy odrobinę śmietany i za pomocą patyczka przeciągamy ją od środka ciasta na brzegi, co u mnie dało słoneczko. Ostatecznie na śmietankowym słoneczku możemy położyć jeszcze odrobinę dżemu malinowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować