Torcik na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik ten przygotowałam na dziesiątą rocznicę ślubu siostry. Był miłą i zarazem pyszną niespodzianką.

  • 2 godz.

Składniki:



  • 1 opakowanie biszkoptów
    1 kg sera w wiaderku
    380 g jogurtu naturalnego greckiego
    1 gorzka czekolada
    1 mleczka czekolada
    1 biała czekolada
    2 łyżki rozpuszczalnego kakao
    330 g gęstej śmietany 18%
    2 łyżeczko cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki żelatyny
    100 ml zimnej wody
    2,5 opakowania rurek waflowych (po 100g)
    żywe kwiaty di dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania ciasta potrzebujemy tortownicy o średnicy 21 cm. Na dnie układamy połowę opakowania biszkoptów.
  • 2. Ser miksujemy z jogurtem i dzielimy na 3 równe części. Każdą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do jednej części dodajemy gorzką, do drugiej mleczną i rozpuszczalne kakao a do ostatniej białą czekoladę. Wylewamy na biszkopty po 2 łyżki na przemian. Robimy to w miarę szybko, ponieważ masy szybko gęstnieją. Co jakiś czas potrząsamy tortownicą aby równo się ułożyły.
  • 3. Dookoła wbijamy rurki, jedna obok drugiej. Na wierzchu układamy resztę biszkoptów.
  • 4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy ze śmietaną i wylewamy na ciasto.
  • 5. Pozostałą mleczną czekoladą dekorujemy rurki i wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy kwiatami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować