Masa:
0,5 litra śmietany 36%, 3 łyżki cukru pudru, tabliczka czekolady z nadzieniem miętowym + kilka czekoladek after eight lub 6 kostek czekolady mietowej
Poncz:
szklanka przegotowanej wody, sok z cytryny, łyżeczka cukru, łyżka esencji waniliowej
Do dekoracji róża i listki z masy cukrowej, migdały w płatkach do obsypania boków.
pół tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji góry tortu
Torcik miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukru i ubijać aż piana będzie sztywna. Dodać wymieszane żółtka, delikatnie wymieszać ciasto, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i na końcu po łyżce oleju i wymieszać delikatnie.
Wylać ciasto do tortownicy małej 20cm i piec w 180 stopni ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka w termoobiegu.
Po upieczeniu wyjąc z blachy i odwrócić do góry dnem, dzięki temu biszkopt będzie równy :)
2.Kremówkę wlać do garnka i zagotować z połamaną czekoladą miętowa.
Zdjąć z płyty i ostudzić i dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej z ok. 3ha
Schłodzona kremówkę ubić mikserem na puszysta masę.
3.Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć ponczem. nałożyć przełożyć, ubita masą miętowa i na to kolejny biszkopt.
Reszta kremu obłożyć górę i boki tortu.
Boki obsypać migdałami. Wierzch udekorować roztopioną czekoladą, zrobić "pajęczynę", ułożyć kawałki czekolady i na górę różę i listki.
Porady
Dekoracje można zrobić według własnego pomysłu :)
Dobrze jest przygotować kremówkę z czekoladą dzień wcześniej, żeby schłodziła sie przez cała noc w lodówce.
Komentarze