Torcik ,,marysieńka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kostkę margaryny utrzeć z żółtkami, dodać pół szklanki cukru, śmietanę, mąkę proszek do pieczenia. Wymieszać z pianą z białek. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, do drugiej połowy dodać kakao wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto. Całość zasypać odsączonymi wiśniami. Piecz ok. 40 minut w temp.180stopni C.
2.zagotować około pół litra soku z wiśni. Budyń rozprowadzić odrobiną wody, wlać do soku, zagotować. Masę wyłożyć na ciasto. Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Wlać zimne mleko z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem waniliowym, dodać budyń. Krem ułożyć na cieście. Kiedy zastygnie, udekorować polewą
Komentarze