torcik malinowo- brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pewnego dnia gdy zbierałam owoce rosnące u mojej mamy w ogródku wpadł mi do głowy właśnie ten przepis na torcika który okazał się pysznym deserem szybkim w przygotowaniu oraz łatwym w przyrządzeniu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek,1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Krem: 30% śmietanka ok 500ml, 1 galaretka najlepiej czerwona.
    maliny. brzoskwinie.

Torcik malinowo- brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ukladanie wooców 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy piane z białek.Do ubitej piany dodajemy żółtka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej formy i wstawiamy do piekarnika na ok 40min w temp 175.
    Krem: Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody odstawiamy by zgęstniała, śmietankę wlewamy do wyższej miski i ubijamy razem z wcześniej ostudzona i gęstniejąca galaretką.
    Wykończenie. Biszkopta przekrajemy na pół ( górną cześć odkładamy) a na dolnej układamy brzoskwinie oraz maliny, układamy na to krem i jeszcze raz wbijamy delikatnie maliny w krem. Przykrywamy druga częścią biszkopta. Na wierzchu można udekorować galaretką lub posypać cukrem pudrem!
    .

Porady

zamiast brzoskwiń można dodać np. owoce truskawki, owoce leśne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy