Torcik makowo-serowy

4.96 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Przepis znalazłam w starym zeszycie babci.

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    6 jajek
    25 dag maku
    1 szkl. cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel olejku
    garść rodzynek
    garść rozdrobnionych orzechów
    tłuszcz do formy

    Masa serowa:
    60 dag twarogu
    15 dag margaryny
    2 łyżki mąki ziemniacz.
    op. cukru waniliowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl. cukru
    6 jajek
    galaretka owocowa
Wystaw ocenę:

4.96 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Torcik makowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzamy i dwukrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, orzechy oraz rodzynki. Wlewamy olejek.
    Mieszamy z makiem. Białka ubijamy. Delikatnie mieszamy z masą makową.
  • 2. Twaróg dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrami. Stopniowo dodajemy twaróg\ i żółtka. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Białka ubijamy. Delikatnie mieszamy z masą serową.
  • 3. Formę o wymiarach 25x40 cm natłuszczamy. Nierównomiernie wykładamy ciasto makowe, wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 50 minut w temp.
    180 °C. Studzimy. Zalewamy tężejącą galaretką.

Porady

● Przed wyłożeniem galaretki na masie serowej można ułożyć pokrojone owoce. ● Ciasto jest dość ciężkie, więc łatwiej je wyjmiemy, jeśli formę wyłożymy papierem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować