Torcik makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę. Mięso zalewamy sosem sojowym i przyprawiamy tymiankiem. Całość mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na ok 1 h. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 3-4 minut krócej niż czas zalecany na opakowaniu.
2.Pomidory wraz z czosnkiem i przyprawami miksujemy na jednolitą masę. Cebulę i marchewkę obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na 1 łyżeczce oleju podsmażamy mięso, cebulę i marchewkę i łączymy z ugotowanym makaronem.
3.Okrągłą formę smarujemy 1 łyżeczkę oleju (ja użyłam do tego silikonowego pędzla). Makaron w mięsem i warzywami przekładamy do formy i zalewamy sosem pomidorowym.
4.Całość zapiekamy ok 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego:)
Komentarze