Torcik owocowy z nutą czekolady

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny, delikatny tort z kremem na bazie śmietany. Jego słodycz została przełamana owocami. Wewnątrz kryją się brzoskwinie a truskawki i borówki posłużyły za smaczną dekorację.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt x 4 ( 21 cm )
    4 x 2 jajka
    4 x 2/3 szkl mąki
    4 x 1/3 szkl cukru
    4 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 x 1 łyżeczka cukru waniliowego

    Krem :
    1200 ml śmietanki 30%
    4 czekolady białe
    2 czekolady mleczne

    Poncz:
    2 cytryny
    4 szkl wody
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    3 połówki brzoskwiń z puszki
    ok. 3/4 szkl borówek
    ok. 10 truskawek
    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Torcik owocowy z nutą czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty możemy upiec na dwa razy i przekroić. Ja wolę przygotować każdy osobno, wtedy są równe. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier z cukrem waniliowym oraz żółtka. Pod koniec dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.
  • 2. Śmietanę rozdzielamy w proporcji 500 ml i 700 ml. Obie gotujemy na mniejszym ogniu uważając aby nie wykipiały. Zdejmujemy garnki z gazu i dodajemy połamane czekolady: do mniejszej części mleczne a do większej białe. Mieszamy, aż całkiem się rozpuszczą. Kiedy wystarczająco ostygną wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc.
  • 3. Do przygotowania ponczu potrzebujemy dokładnie obranych ze skórki cytryn. Dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Kroimy je w plasterki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez chwilę. Następnie przelewamy przez sitko i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Pierwszy biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy dżemem. Śmietanę z mleczną czekoladą ubijamy na sztywno i wykładamy połowę. Przykrywamy drugim blatem, również go nasączamy i smarujemy dżemem. Ubijamy śmietanę z białą czekoladą. Wykładamy około 1/3. Na niej układamy brzoskwinie pokrojone w kostkę. Nakładamy trzeci blat, nasączamy, smarujemy dżemem i resztą ciemnego kremu. Czwarty biszkopt już tylko obficie nasączamy.
  • 5. Tort wstawiamy do lodówki na godzinę, będzie nam lepiej go dekorować. Pozostałym białym kremem smarujemy całą jego powierzchnię. Wzorek możemy zrobić nożem do krojenia chleba lub specjalnym grzebieniem do dekoracji. Układamy owoce i robimy dekoracje resztą kremu.

Porady

Truskawki najlepiej ułożyć tuż przed podaniem, mogą puścić sok.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować