Torcik orzechowo-kawowy z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy: Suche składniki oprócz cukru wymieszać razem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wsypywać partiami suche składniki delikatnie mieszając. Białka ubić na sztywno połączyć z masą orzechową łyżką. Przelać do formy posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto będzie lekko odchodzić od formy. Zimne przekroić na 2 części.
2.Masa śmietanowo - kawowa: Żelatynę namoczyć 2 łyżkach zimnej wody, następnie wlać 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie ją rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i zimną kawę razem z fusami. Na koniec wlać chłodną żelatynę. Dokładnie zmiksować.
3.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć biszkopty, ponownie 1/3 kremu, biszkopty i ostatnia warstwa kremu. Na całość nałożyć ciasto orzechowe. Dowolnie udekorować. Ciasto przechowywać w lodówce
Komentarze