Torcik orzechowo-kawowy z biszkoptami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Połączenie orzechowego biszkoptu i śmietanowo - kawowego kremu zadowoli niejedno wymagające podniebienie.

  • 40 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26cm
    Biszkopt orzechowy:
    6 jajek
    ¾ szkl cukru
    150g mielonych orzechów włoskich
    1 łyżka bułki tartej
    2 łyżki mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka mielonej kawy
    1 łyżeczka proszku

    Masa śmietanowo - kawowa:
    700 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    ½ szklanki zaparzonej kawy z fusami
    1 paczka okrągłych herbatników

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik orzechowo-kawowy z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: Suche składniki oprócz cukru wymieszać razem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wsypywać partiami suche składniki delikatnie mieszając. Białka ubić na sztywno połączyć z masą orzechową łyżką. Przelać do formy posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto będzie lekko odchodzić od formy. Zimne przekroić na 2 części.
  • 2. Masa śmietanowo - kawowa: Żelatynę namoczyć 2 łyżkach zimnej wody, następnie wlać 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie ją rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i zimną kawę razem z fusami. Na koniec wlać chłodną żelatynę. Dokładnie zmiksować.
  • 3. Przełożenie:
    Na pierwszą część ciasta wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć biszkopty, ponownie 1/3 kremu, biszkopty i ostatnia warstwa kremu. Na całość nałożyć ciasto orzechowe. Dowolnie udekorować. Ciasto przechowywać w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować