Torcik orzechowy bez pieczenia

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Torcik jest wyraźnie orzechowy i bardzo słodki. Z racji tego, że jest twardy trudno się go kroi, dlatego też można przygotować do w formie „ciasteczek” i każdą z warstw osobno pokroić na małe porcje. Przepis z książki „Pyszne 25” A. Starmach.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g maślanych herbatników
    350g masła
    300g cukru pudru
    200g zmielonych orzechów włoskich
    2 żółtka
    3 okrągłe wafle o średnicy tortownicy
    5 łyżek naturalnego kakao
    4 łyżki śmietanki kremówki
    połówki orzechów do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik orzechowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym. W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy herbatniki oraz 2 łyżki śmietanki. Na początku mieszamy łyżką a następnie ręką. Masę dzieli my na 3 równe części.
    Kakao mieszamy z pozostałą śmietanką i dodajemy do jednej z mas. Dokładnie łączymy. Do drugiej z mas dodajemy zmielone orzechy włoskie. Do trzeciej nic nie dodajemy.
    Wafle wycinamy tak aby ich średnica była taka sama jak średnica tortownicy. Na dno wykładamy jeden z wafli a na niego masę bez dodatków. Następnie kładziemy drugi wafel i na niego masę kakaową oraz ostatni wafel i masę orzechową. Każdą z mas należy wygładzić i dobrze docisnąć. Wierzch ciasta ozdabiamy połówkami orzechów. Torcik przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Wafle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować