Torcik "Jej wysokość Zosia"

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Dzięki opłatkom na tort można stworzyć piękne dekoracje zarówno dla chłopca jak i dla dziewczynki,można stworzyć taki torcik o jakim dziecko zamarzy. Polecam naprawdę warto.

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT ORZECHOWY :(składniki na 1 biszkopta tortownica 26 cm)

    8 jajek
    8 łyżek zmielonych orzechów
    6 łyżek bułki tartej
    8 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia

    MASA ORZECHOWA:

    2 szklanki orzechów włoskich zmielonych
    1i 1/2 szklanki mleka
    2 kostki masła
    1/2 kostki margaryny
    35 dkg cukru pudru

    PONCZ:

    400 ml wody
    3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 cukry waniliowe
    3 łyżki stołowe spirytusu

    DODATKOWO:

    1 litr śmietany do tortów DECOR UP
    !1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego
    fioletowe kwiatuszki opłatkowe 10 sztuk
    listki opłatkowe 20 sztuk
    opłatek jadalny z nadrukiem
    10 dkg lukru białego
    barwnik fioletowy w żelu
    klej spożywczy


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Torcik "jej wysokość zosia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik :Jej wysokość Zosia" 1. Z podanych składników upiec 1 biszkopt w tortownicy 26 cm
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy orzechy i bułkę tartą. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 3 krążki.

    Masa:
    Orzechy sparzyć mlekiem i wystudzić, masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodawać łyżką orzechy na koniec spirytus.

    Na opłatku drukujemy uprzednio przygotowany projekt w drukarce z jadalnym tuszem. Różyczki i listki kupujemy bądź wykonujemy własnoręcznie z lukru plastycznego.
    Biszkopty nasączamy ponczem, każdy placek smarujemy masą, na górę kładziemy rozwałkowany lukier, kładziemy na nim opłatek.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem aromat pomarańczowy i dekorujemy za pomocą szprycy, do reszty dodajemy fioletowy barwnik i zdobimy brzegi całego tortu, zdobimy kwiatuszkami i listkami z opłatka.

Porady

Opłatek przyklejamy na tort za pomocą kleju cukierniczego, wtedy opłatek pięknie się układa na torcie, nie marszczy się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować