Torcik jest wilgotny i aromatyczny. Powstał z połączenia ze sobą: babki jogurtowej, szarlotki oraz kremu z serka mascarpone i philadelphia.
2 godz.
Składniki:
Torcik jabłkowy z maskarpone
SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 20 cm; czas przygotowania ok.120 minut
Ciasto:
3 duże jaja
125 ml jogurtu greckiego
125 g cukru
125 g rozpuszczonego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olejek waniliowy
170 g mąki pszennej
Jabłka:
3 jabłka (Granny Smith) + 1 do dekoracji
25 g masła
60 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego domowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Krem:
250 g serka mascarpone dobrze schłodzonego
150 g serka philadelphia
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
Torcik jabłkowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie jabłek:
3 jabłka obrać pokroić w grubsze plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Na czystej, teflonowej patelni roztopić masło, dodać cukier i jabłka. Smażyć przez 5 minut. Na koniec wymieszać z cynamonem.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno posypać cukrem waniliowym i wyłożyć wszystkie jabłka.
2.Przygotowanie ciasta:
Do miski wbić jaja, wsypać cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Miksować do uzyskania puszystej masy jajecznej. Dodać jogurt i roztopione masło, zmiksować. Na koniec wsypać przesiana mąkę i dokładnie wymieszać. Całość wylać na jabłka w tortownicy.
Z ostatniego jabłka usunąć gniazdo nasienne, przekroić na pół i pokroić na bardzo cienkie plasterki (można użyć szatkownicy).
Plasterki lekko wkładamy pionowo w ciasto, tworząc pierścień.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok 35 minut, sprawdzić środek patyczkiem, ewentualnie dopiec.
Upieczone ciasto pozostawiamy w tortownicy do wystygnięcia
3.Przygotowanie kremu:
Serki miksujemy z cukrem pudrem na sztywny krem, do gotowego kremu dodać mleko skondensowane i wymieszać. Odłożyć 2-3 łyżki kremu na rozetki.
Zimne ciasto wyjąć z formy i przekroić w poprzek nożem strunowym.
Dolną część odwrócić jabłkami do góry, ułożyć na paterze i posmarować jabłka.
Na krem nałożyć wierzchnią część placka z jabłkami, lekko docisnąć i udekorować odłożonym kremem w rozetki, Posypać mielonym cynamonem lub cukrem pudrem.
Komentarze