Torcik jabłkowo-kokosowy

5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniałe, lekkie, kwaskowe ciasto . No i.... ten aromat kokosowy.......i zawsze się udaje.Nie jest bardzo kaloryczne , odpowiednie na deser po obiedzie , ale również do popołudniowej kawy czy herbaty. U mnie znika w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg winnych jabłek( tutaj szare renety)
    10 dag cukru pudru
    15 dag zmielonego twarogu
    5 dag masła
    4 jajka rozdzielnie
    1 laska wanilii
    15 dag wiórków kokosowych
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki rumu
    1/3 szklanki śmietanki 30%
    3 łyżki soku z cytryny

    1 opakowanie biszkoptów „Gurgul”
    Okrągła forma o średnicy 23 cm
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Torcik jabłkowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
    2. Dno oraz boki formy wyłóż szczelnie biszkoptami
    3. Rodzynki namocz w rumie
    4. W misce utrzyj żółtka z cukrem i masłem
    5. Do masy jajecznej dodaj zmielony twaróg oraz wanilię
    6. Jabłka obierz oraz zetrzyj na tarle o dużych oczkach
    7. Starte jabłka wymieszaj z masą jajeczno-serową oraz rodzynkami
    8. Ubij pianę oraz śmietankę
    9. Rozmieszaj delikatnie masę jajeczno –jabłkowo-serową z wiórkami kokosowymi ,ubitą pianą oraz śmietanką .
    10. Wyłóż przygotowaną masę do formy i wyrównaj- zadbaj o to, aby masa przykryła boczną warstwę biszkoptów
    11. Włóż do pieca rozgrzanego do 170*C na 45 minut
    12. Torcik posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj jabłkami lub bakaliami

Porady

Torcik przybrałam wiórkami kokosowymi pomieszanymi z cukrem pudrem i jabłkami w łupinach pokrojonymi dekoracyjnie w cieniutkie plasterki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Kokos Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować