Torcik jogurtowo - owocowy z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

Lekki torcik z pianką jogurtową, borówkami i malinami z dodatkiem ajerkoniaku.

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    poncz:
    1 łyżka ajerkoniaku
    4 łyżki przegotowanej wody

    pianka jagodowa:
    250 g jogurtu naturalnego
    4 łyżki soku jagodowego lub przecieru z jagód
    1 czubata łyżka ksylitolu lub cukru
    1 łyżka żelatyny
    4 łyżki wody
    120 g borówek amerykańskich

    pianka malinowa:
    250 g jogurtu naturalnego
    4 łyżki soku malinowego lub przecieru z malin
    1 czubata łyżka ksylitolu lub cukru
    1 łyżka żelatyny
    4 łyżki wody
    120 g malin

    pianka ajerkoniakowa:
    150 g jogurtu naturalnego
    100 g ajerkoniaku
    1 łyżka żelatyny
    4 łyżki wody

    do dekoracji:
    kilkanaście malin
    garść borówek amerykańskich
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Pianka

Torcik jogurtowo - owocowy z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na paterę. Zapinamy obręcz, którą smarujemy wewnątrz cienką warstwą oleju. Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z ajerkoniakiem.
  • 3. Przygotowujemy piankę jagodową: do jogurtu dodajemy sok lub przecier jagodowy i ksylitol, mieszamy. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, a kiedy napęcznieje, podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, wlewamy do pozostałego jogurtu. Lekko ubijamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Dodajemy borówki, delikatnie mieszamy i przekładamy na biszkopt. Nie trzeba wyrównywać powierzchni. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Piankę malinową przygotowujemy tak samo, jak jagodową. Gotową piankę wykładamy na warstwę jagodową i odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Przygotowujemy piankę ajerkoniakową: jogurt mieszamy z ajerkoniakiem i rozpuszczoną żelatyną. Lekko ubijamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Piankę wykładamy na warstwę malinową, lekko wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ostrożnie zdejmujemy obręcz. Przed podaniem dekorujemy torcik listkami mięty.

Porady

Jeżeli torcik będą jadły dzieci, biszkopt nasączamy 5 łyżkami lekko osłodzonej wody, a jasną piankę jogurtową robimy z 250 g jogurtu naturalnego z dodatkiem 1-2 łyżek ksylitolu lub cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować