poncz:
1 łyżka ajerkoniaku
4 łyżki przegotowanej wody
pianka jagodowa:
250 g jogurtu naturalnego
4 łyżki soku jagodowego lub przecieru z jagód
1 czubata łyżka ksylitolu lub cukru
1 łyżka żelatyny
4 łyżki wody
120 g borówek amerykańskich
pianka malinowa:
250 g jogurtu naturalnego
4 łyżki soku malinowego lub przecieru z malin
1 czubata łyżka ksylitolu lub cukru
1 łyżka żelatyny
4 łyżki wody
120 g malin
pianka ajerkoniakowa:
150 g jogurtu naturalnego
100 g ajerkoniaku
1 łyżka żelatyny
4 łyżki wody
do dekoracji:
kilkanaście malin
garść borówek amerykańskich
listki mięty
Torcik jogurtowo - owocowy z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na paterę. Zapinamy obręcz, którą smarujemy wewnątrz cienką warstwą oleju. Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z ajerkoniakiem.
3.Przygotowujemy piankę jagodową: do jogurtu dodajemy sok lub przecier jagodowy i ksylitol, mieszamy. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, a kiedy napęcznieje, podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, wlewamy do pozostałego jogurtu. Lekko ubijamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Dodajemy borówki, delikatnie mieszamy i przekładamy na biszkopt. Nie trzeba wyrównywać powierzchni. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
4.Piankę malinową przygotowujemy tak samo, jak jagodową. Gotową piankę wykładamy na warstwę jagodową i odstawiamy do lodówki do stężenia.
5.Przygotowujemy piankę ajerkoniakową: jogurt mieszamy z ajerkoniakiem i rozpuszczoną żelatyną. Lekko ubijamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Piankę wykładamy na warstwę malinową, lekko wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ostrożnie zdejmujemy obręcz. Przed podaniem dekorujemy torcik listkami mięty.
Porady
Jeżeli torcik będą jadły dzieci, biszkopt nasączamy 5 łyżkami lekko osłodzonej wody, a jasną piankę jogurtową robimy z 250 g jogurtu naturalnego z dodatkiem 1-2 łyżek ksylitolu lub cukru.
Komentarze