To mój pierwszy w życiu torcik, taki słodki deser do czarnej, mocnej kawy. Czekoladowy krem o delikatnym aromacie rumu i cytryny wspaniale komponuje się z kokosowym biszkoptem.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki podstawowe:
1) 30 g mąki kokosowej
2) 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3) 240 g czekolady gorzkiej
4) 500 g sera ricotta
Składnik podstawowy dodatkowy
4 jajka całe i 3 białka
Składniki robocze:
1) łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2) kilka kropli aromatu rumowego do ciast
3) 3 łyżki soku z cytryny
4) ok. 200 g cukru pudru
5) szczypta soli
Torcik kokosowy z kremem czekoladowo-serowym (bezglutenowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy 4 białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru (ok. 35 g) i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę kokosową i łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy do połączenia.
2.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy w tej temperaturze ok. 20 minut.
3.Następnie przygotowujemy bezę. Ubijamy 3 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy 150 g cukru pudru, cały czas ubijamy, aż powstanie gładka piana. Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny.
4.Pianę przekładamy na spód tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy około 80 minut. Po tym czasie bezę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
5.Na koniec przygotowujemy krem. 200 g czekolady gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do sera ricotta dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę oraz 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka kropli aromatu rumowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
6.Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Biszkopt smarujemy przygotowanym kremem i układamy na nim bezę. Wierzch bezy polewamy roztopioną czekoladą.
Komentarze