Torcik kokosowa brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Wiórki podprażyć na suchej patelni na złoty kolor i ostudzić. Masło utrzeć
z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym, dodać uprażone wiórki, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu dodać pianę z ubitych białek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej tortownicy (u mnie
w kształcie kwiatka o średnicy 23cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.
2.Masa kokosowa:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i rozrobioną w mleku żelatynę.
Następnie wymieszać całość z rozgniecionymi pralinkami kokosowymi. Podzielić masę na 3 części.
3.Brzoskwinie odsączyć, pokroić w drobną kostkę (zostawić jedną sztukę
do dekoracji) i wymieszać z konfiturą brzoskwiniową. Pozostały po odsączeniu sok (około 3/4 szklanki) wymieszać z wódką.
4.Biszkopt przekroić na dwie równe warstwy. Jedną z warstw nasączyć sokiem brzoskwiniowym połączonym z wódką, wyłożyć pierwszą część masy kokosowej, połowę masy brzoskwiniowej, przykryć drugą warstwą biszkoptu i również nasączyć resztą soku z wódką. Posmarować 2 częścią masy kokosowej i wyłożyć resztę masy brzoskwiniowej. Wierzch i boki torcika posmarować ostatnią częścią masy kokosowej. Udekorować pralinkami i brzoskwinią.
Komentarze