Torcik kokosowo – malinowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Torcik jest doskonałym wyborem dla tych, którzy lubią połączenie orzeźwiających, kwaskowych, dojrzewających w słońcu malin z niezwykle zjawiskowym, słodkim ale delikatnym smakiem kokosu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus malinowy:
    400g świeżych malin
    2 galaretki malinowe
    1/2 szklanki wody

    Masa kokosowa:
    0,5l śmietany 36%
    200g czekolady białej
    500g białego sera z wiaderku
    3 łyżeczki żelatyny
    10 łyżek mleka kokosowego
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    125ml likieru kokosowego

    Poncz:
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    50ml likieru kokosowego
    1/3 szklanki wrzącej wody

    Dodatkowo:
    16 ciasteczek w kształcie kwiatka
    100g malin
    cukier błyszczący różowy
    cukierki perełki różowe
    wiórki kokosowe
    listki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik kokosowo – malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni C około 25 minut.
  • image-2a8g5md 2. Mus malinowy
    Maliny przełożyć do garnka dodać wodę i gotować do momentu rozpadnięcia się malin, aby było szybciej maliny można zmiksować blenderem. Następnie wsypać galaretki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia- nie gotować. Mus wystudzić i wlać do formy o średnicy 20cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 40 minut.
  • image-0gys89i 3. Masa kokosowa
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w mleku kokosowym a następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno dodać małymi porcjami biały ser, przestudzoną czekoladę, likier, wiórki kokosowe i żelatynę. Dokładnie wymieszać podzielić na dwie równe porcje.
  • 4. Poncz
    Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać likier kokosowy, wymieszać.
  • image-25nmf68 5. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem kokosowym. Cały obwód obłożyć ciasteczkami kwiatki, następnie wylać jedną porcję masę kokosowej i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć na środku stężały mus malinowy i wylać drugą porcję masy kokosowej, wygładzić wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • image-1mfo8cr 6. Torcik udekorować różowymi perełkami, cukrem błyszczącym, czekoladowymi listkami i malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować