Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu tort z kaszy jaglanej.
Składniki:
Składniki:(na małą tortownicę 17 cm)
biszkopt:
2 jajka,
szczypta soli,
1 łyżki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1-2 łyżeczki kakao ( u mnie czekolada do picia),
1 łyżka oleju,
masa jaglana:
100 g kaszy jaglanej,
100 g wiórków kokosowych,
ok. 600 ml mleka,
ok. 80 g oleju kokosowego,
ksylitol, (stewia lub inny cukier według uznania)
oraz czekolada do polewy, kulki kokosowe,
Torcik kokosowo-jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Możemy od razu dodać i wymieszać z kakaem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C.
Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
masa jaglana:
Kaszę przepłukać wodą. Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi, dodać kasze i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza będzie gotowa dodać olej kokosowy i ksylitol, dokładnie wymieszać, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Masę wylać na biszkopt i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin. Na górę wylać polewę czekoladową. Poukładać kulki kokosowe. Smacznego!
Komentarze