Torcik kokosowo - czekoladowy na kawowym biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 60 min

torcik z jedną masą, słodki krem kokosowy z kawałkami czekolady świetnie komponuje się na kawowym biszkopcie.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt kawowy(x2)
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki tortowej (lub pszennej)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżka kawy mielonej

    Krem kokosowo - czekoladowy
    2 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    0,5l mleka
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki mąki tortowej (lub pszennej)
    200g wiórek kokosowych
    200g masła
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

    wykończenie tortu
    odebrać 5 łyżek kremu kokosowo - czekoladowego
    2łyżki kokosu (odebrać z porcji do masy)
    1łyżeczka kakao
    1-2 paski gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort kawowy

Torcik kokosowo - czekoladowy na kawowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15x2f4g 1. BISZKOPT KAWOWY
    Piekarnik rozgrzać do 180*C. Obie mąki zmieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Dodać do nich żółtka i cukier, dobrze zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać mieszankę mąki z proszkiem. Dodać kawę i delikatnie wymieszać , by uzyskać jednolitą konsystencję. Przygotowaną masę wlać na formę (średnica 26cm) wyłożoną papierem do pieczenia . Piec w piekarniku 20min.
  • image-0h3gkyi 2. Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwie części.
  • image-135q2x3 3. KREM KOKOSOWO - CZEKOLADOWY
    Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Wlać szklankę mleka, zmiksować. Dodać obie mąki i cały czas na pełnych obrotach miksować do uzyskania jednolitej masy. Resztę mleka zagotować z 1/4szklanki cukru. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną masę z żółtek, mąki, cukru i ugotować budyń. Mieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Budyń wystudzić.
    Utrzeć miękkie masło i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Wsypać wiórki kokosowe i startą na grubych oczkach gorzką czekoladę. Zmiksować.
  • image-10bqoia 4. WYKOŃCZENIE TORTU
    Na spód biszkoptu wyłożyć cały krem i równomiernie rozsmarować. Przyłożyć wierzchnią częścią biszkoptu. Cały tort posmarować pozostawioną masą (5łyżek masy). . Udekorować wedle uznania :) u mnie tort był obsypany kakao przesianym przez sitko, obramowanie udekorowane startą czekoladą , a gwiazda zrobiona z kokosu.
    Tort schłodzić w lodówce przynajmniej 4h, a najlepiej, by spędził tam całą noc :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować