Torcik domowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Doskonały na urodziny

  • Łatwy

Składniki:


  • - Biszkopt jasny: 1 sztuka
    - jajka: 7 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - woda: 2 łyżki
    - olej: 0.5 szklanki
    - mąka: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki

    - Biszkopt ciemny: 1 sztuka
    - jajka: 7 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - kakao: 3 łyżki

    - Masa:: 1 sztuka
    - jajka: 7 sztuk
    - cukier puder: 2 szklanki
    - maslo 2 kostki: 500 gramów
    - margaryna kostka: 250 gramów
    - dodatkowo: dzem wisniowy lub inny: 1 sztuka
    - poncz:herbata z wodka do nasaczenia biszkoptow: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: oddzielic bialka od zoltek. Bialka ubic na sztywno, dodac cukier, olej z woda, zoltka i na koncu make wymieszana z prosz. do pieczenia. Upiec.
    Biszkopt ciemny: przygotowac tak samo jak jasny, tylko dodac kakao. Upiec. Poczekac do ostygniecia.
  • 2. Masa:jajka zmiksowaz z cukrem pudrem w kapieli wodnej na puszysta mase( zeby woda nie byla zbyt goraca, bo masa nie wyjdzie). Zdjac z ognia i miksowac jeszcze przez chwile w zimnej wodzie. Nastepnie utrzec maslo i margaryne, dodajac po lyzce masy.
  • 3. Biszkopty przekroic na pol, kazda czesc nasaczyc ponczem.Ukladac najpierw jasny, potem ciemny itp.
    Spodnią czesc biszkoptu posmarowac dzemem i ukladac pozostale placki,przekladajac masa. Udekorowac wg uznania.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (194 ocen)

Twaróg domowy

To może cię zainteresować