Torcik galaretkowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować galaretki: cytrynową rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody, rubinową w 1 szkl gorącej wody a ametystową w 1,5 szkl gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
2.Truskawki umyć, oczyścić i osuszyć. Ułożyć w lekko natłuszczonej misce i zalać galaretką cytrynową. Odstawić do lodówki aby szybciej stężała. Do galaretki rubinowej wlać mleko, wymieszać i wylać na zastygniętą galaretkę cytrynową. Odstawić do lodówki. Gdy stężeje wylać na nią tężejącą galaretkę ametystową, powtykać w nią biszkopty i odstawić na kilka godzin do lodówki.
3.Zastygnięty deser wyłożyć na duży talerz. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, nałożyć do szprycy i udekorować.
Porady
Miseczkę natłuszczam delikatnie ręcznikiem papierowym nasączonym 1 łyżką oleju. Dzięki temu będzie łatwiej wyjąć deser. Gdyby mimo to był problem z wyjęciem galaretki, wstawiam ją na moment do większej miski z gorącą wodą.
Komentarze