Torcik brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik ten był moim debiutem i wyszedł znakomicie!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na biszkopty czekoladowe:
    - 6 jajek
    - 6 łyżek mąki
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 6 łyżek cukru
    - szczypta soli
    - 3 łyżki kakao
    - tłuszcz do posmarowania formy

    Na krem i dekorację:
    - puszka brzoskwiń
    - 50g cukru
    - 4 łyżeczki żelatyny
    - 600ml śmietany kremówki
    - 2 op cukru wanilinowego
    - prażone płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180C. Pieczemy 3 oddzielne biszkopty.
    Oddzielić 2 żółtka od białek, ubić pianę z białek dodając 2 łyżki cukru. Do żółtek dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać z ubitą pianą, następnie dodać 2 łyżki mąki. Formę wysmarować tłuszczem, przelać ciasto i piec na środkowym poziomie ok.20-30min.
    Upiec 3 biszkopty, pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Z puszki brzoskwiń odłożyć 2-3 połówki na dekorację, a resztę zmiksować tworząc przecier brzoskwiniowy. Pomieszać go z cukrem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i dodać do przecieru. 400ml śmietany ubić na sztywno z 1 op cukru wanilinowego i wymieszać z tężejącym przecierem brzoskwiniowym. 1/3 kremu rozsmarować na 1 biszkopcie na dnie tortownicy, przykryć kolejnym biszkoptem, posmarować kremem i 3 biszkopt na wierzch. Posmarować pozostałym kremem i wygładzić. Wstawić do lodówki na 1-2godz.
  • 3. Resztę śmietany ubić na sztywno z pozostałym cukrem wanilinowym, Wierzch i boki tortu równomiernie posmarować bitą śmietaną. Całość udekorować brzoskwiniami i obsypać prażonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować