Torcik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temp. 180C. Pieczemy 3 oddzielne biszkopty.
Oddzielić 2 żółtka od białek, ubić pianę z białek dodając 2 łyżki cukru. Do żółtek dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać z ubitą pianą, następnie dodać 2 łyżki mąki. Formę wysmarować tłuszczem, przelać ciasto i piec na środkowym poziomie ok.20-30min.
Upiec 3 biszkopty, pozostawić do ostygnięcia.
2.Z puszki brzoskwiń odłożyć 2-3 połówki na dekorację, a resztę zmiksować tworząc przecier brzoskwiniowy. Pomieszać go z cukrem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i dodać do przecieru. 400ml śmietany ubić na sztywno z 1 op cukru wanilinowego i wymieszać z tężejącym przecierem brzoskwiniowym. 1/3 kremu rozsmarować na 1 biszkopcie na dnie tortownicy, przykryć kolejnym biszkoptem, posmarować kremem i 3 biszkopt na wierzch. Posmarować pozostałym kremem i wygładzić. Wstawić do lodówki na 1-2godz.
3.Resztę śmietany ubić na sztywno z pozostałym cukrem wanilinowym, Wierzch i boki tortu równomiernie posmarować bitą śmietaną. Całość udekorować brzoskwiniami i obsypać prażonymi migdałami.
Komentarze