Torcik brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny torcik na każdą okazje.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki;

    5 jajek
    150 g cukru kryształ
    2 łyżki kakao
    150 g mąki pszennej


    Masa żółtkowa:
    4 ugotowane żółtka
    sok i skórka z jednej pomarańczy
    60 g cukru pudru
    150 g margaryny


    Masa serowa:
    200 g serka mascarpone
    200 g miękkiego twarogu
    100 g cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń .

Torcik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec ubijania cukier. Zmniejszamy obroty miksera ,a następnie dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę i kakao.
    Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 40 minut.
    Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe blaty.

    Masa żółtkowa:
    Do ugotowanych żółtek dodajemy cukier puder, sok i skórkę startą z jednej pomarańczy oraz margarynę .
    Miksujemy na jednolitą masę .



    Masa serowa:
    Serek mascarpone miksujemy z twarogiem i cukrem pudrem. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy w cienkie plastry.

    Na jeden blat ciasta wykładamy 2/3 części masy żółtkowej,układamy plastry brzoskwiń .
    Przykrywamy drugim blatem.
    Smarujemy go masa twarogową . Układamy ponownie kawałki brzoskwiń.
    Lekko je wciskamy w masy.
    Przykrywamy trzecim blatem ciasta.
    Boki tortu smarujemy masą twarogową, a z reszty masy żółtkowej robimy małe kleksy.
    W każdy z nich wciskamy perełki cukrowe. ozdabiamy resztą brzoskwiń .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy