Torcik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie odsączamy na sitku, zachowujemy 1 szklankę syropu. Syrop wlewamy do garnuszka dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje ma mieć konsystencję kisielu. Połowę owoców kroimy w kosteczkę i dodajemy do powstałego kisielu, studzimy.
2.Śmietanę lekko ubijamy, dodajemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i ubijamy do pożądanej konsystencji. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kisiel owocowy. Druga jest do dekoracji.
3.Śmietaną z owocami przekładamy krążki biszkoptowe. Drugą połową smarujemy wierzch i boki tortu. Na wierzchu robimy dekorację z pozostałych owoców, a boki obsypujemy startą czekoladą.
Wstawić do lodówki na 3 godz.
Komentarze