Tort bezowo- poziomkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepszy letni torcik! Słodka beza przekładana bitą śmietaną z dużą ilością poziomek, wierzch ozdobiony truskawkami. Kwintesencja lata, która daje podniebieniu dużo radości :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 białek
    4 łyżeczki z lekkim czubkiem budyniu waniliowego w proszku
    2 szklanki cukru pudru

    1/2 litra śmietany kremówki (ewentualnie 2 opakowania Śnieżki ubitej w 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka)
    tylko do kremówki: 1 łyżka cukru pudru

    1- 2 szklanki poziomek
    kilkanaście truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Tort bezowo- poziomkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do sztywnej piany z białek dodać budyń w proszku, lekko wymieszać. Podzielić w misce na 3 części. Jedną z nich wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, resztę włożyć z miska do lodówki. Utworzyć z piany koło ok. 24 cm. Piec 30- 35 minut w 170°C. Powtórzyć czynność jeszcze dwukrotnie.
  • 2. Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem (uważać żeby długo nie ubijać i nie zrobiło się masło). Można też zamienić kremówkę na lżejszy w kalorie krem z ubitej na mleku Śnieżce.
  • 3. Przekładać: blat bezowy- 1/3 ubitej śmietanki- poziomki- blat bezowy- śmietanka, itd. Kładąc każdy blat bezowy trzeba go lekko docisnąć. Przy nakładaniu na wierzch blatów bezowych pomagałam sobie blaszką z wyjmowanego dna formy do pieczenia.
    Torcik najlepszy jest podawany tego samego dnia w którym był robiony..

Porady

Zamiennie, zamiast poziomek, można dać truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Poziomki Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować