Torcik bezowy z serkiem mascarpone i żurawiną

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Ten przepis dostałam od mamy. Cała rodzinka uwielbia bezę z żurawinami :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Beza:
    6 białek
    300 g cukru (ja zmieliłam cukier, wtedy krócej się miksuje)
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka octu
    Krem:
    250g serka mascarpone
    300 ml śmietanki 30%
    2 - 3 łyżki masy kajmakowej
    3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1/3 szklanki żurawiny suszonej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Tort bezowy

Torcik bezowy z serkiem mascarpone i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać łyżeczkę octu - zmiksować, następnie dodawać po łyżce cukru nie przerywając miksowania do czasu, aż piana zacznie lśnić.
    Ubitą pianę podzielić na 2 równe części.
    Nagrzać piekarnik do temp. 180° C (termoobieg ).
  • image-1s2kw5w 2. Na papierze do pieczenia (będą potrzebne 2 sztuki ) narysować okrąg ok. 21-22 cm. Na zaznaczone okręgi wyłożyć ubitą pianę.Po jednej na blaszkę. Włożyć obie blaszki z pianą do piekarnika i piec przez 5 minut w temp.180°C , następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 90 minut w termoobiegu.
    Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić bezy do wystygnięcia.
  • 3. Wymieszać łyżką serek mascarpone z masą kajmakową.Ubić śmietanę na sztywno. Dodać stopniowo do masy cały czas delikatnie mieszając, aby masa była puszysta. Na koniec dodać posiekane orzechy i żurawinę.
    Na blat bezowy wyłożyć masę, przykryć drugą bezą. Posypać na wierzchu gorzkim kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Serek Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować