Torcik bezowy z serkiem mascarpone i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać łyżeczkę octu - zmiksować, następnie dodawać po łyżce cukru nie przerywając miksowania do czasu, aż piana zacznie lśnić.
Ubitą pianę podzielić na 2 równe części.
Nagrzać piekarnik do temp. 180° C (termoobieg ).
2.Na papierze do pieczenia (będą potrzebne 2 sztuki ) narysować okrąg ok. 21-22 cm. Na zaznaczone okręgi wyłożyć ubitą pianę.Po jednej na blaszkę. Włożyć obie blaszki z pianą do piekarnika i piec przez 5 minut w temp.180°C , następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 90 minut w termoobiegu.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić bezy do wystygnięcia.
3.Wymieszać łyżką serek mascarpone z masą kajmakową.Ubić śmietanę na sztywno. Dodać stopniowo do masy cały czas delikatnie mieszając, aby masa była puszysta. Na koniec dodać posiekane orzechy i żurawinę.
Na blat bezowy wyłożyć masę, przykryć drugą bezą. Posypać na wierzchu gorzkim kakao.
Komentarze