Torcik bezowy z bitą śmietaną i letnimi owocami

4.49 (193 ocen)

  • 2 godz.

Taki torcik marzył mi się od jakiegoś czasu: krucha beza, bita śmietana i mnóstwo letnich owoców: truskawek, poziomek, jeżyn i borówek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Bezowe blaty:
    250 ml białek (w zależności od wielkości jajek jest to około 6-8 sztuk białek)
    750 g cukru

    Dodatkowo:
    500 ml śmietany 30% tł. lub 36% tł.
    3 łyżki cukru pudru
    truskawki
    poziomki
    jeżyny
    borówki
    borówki amerykańskie
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik bezowy z bitą śmietaną i letnimi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka i cukier przekładamy do miski i ubijamy w ciepłej kąpieli wodnej dopóki cukier się rozpuści. Masa powinna wyjść na tyle sztywna, żeby się nie rozpływała, gdy przełożymy ją na papier. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 25 cm. Ubite białka z cukrem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dowolną tylką i wypełniamy nimi narysowany okrąg zaczynając od najbardziej zewnętrznej warstwy. Po prostu rysujemy masą coraz mniejsze okręgi, jeden koło drugiego. Na najbardziej zewnętrznym okręgu możemy dodatkowo zrobić dekorację w postaci ozdobnych rozetek za pomocą odpowiedniej tylki. Tak przygotowany blat bezowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopi C. przez około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 80 stopni C. i bezę pieczemy przez około 25 - 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę, żeby się jeszcze podsuszyła. Z podanej ilości białek i cukru wychodzą 3 blaty bezowe o średnicy około 25 cm i kilka małych bezików. Każdy blat piekłam osobno, więc zajęło mi to trochę czasu, ale naprawdę było warto, bo bezy wyszły świetne. W czasie pieczenia bezy ważny jest dobór odpowiedniej temperatury i czasu. Może się okazać, że w Waszych piekarnikach beza będzie potrzebowała trochę więcej lub mniej czasu.
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze przez kilka sekund. Blaty bezowe przekładamy cienką warstwą bitej śmietany. Na wierzchu ostatniego blatu również rozsmarowujemy bitą śmietanę a na niej układamy owoce. Bezy najlepiej jest przełożyć bitą śmietaną 15-30 minut przed podaniem. Ten rodzaj bezy gdy zbyt długo będzie nasiąkał śmietaną to po prostu zamieni się papkę. Swój tort bezowy zrobiłam z 3 blatów, ale tort złożony z 2 blatów będzie się lepiej kroił. Tort kroimy bardzo ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować