Pyszny i leciutki jak piórko a do tego fit.Polecam
6 godz.
Składniki:
ciasto
4 białka
2 żółtka
1 płaska łyżka stewii
pół szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
krem:
1 jogurt grecki 400 ml
1 galaretka truskawkowa na 1/2 l wody
poncz:
1 łyżka soku truskawkowego
1/4 szkl wody
do dekoracji kilka truskawek liofilizowanych
Torcik bezglutenowy dietetyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stewię, jeszcze chwilę ubijamy.Dodajemy po 1 żółtku, dokładnie mieszamy z pianą z białek.Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-delikatnie łączymy ze sobą.Przelewamy do formy posmarowanej olejem.Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 200 stopni.Po upieczeniu dokładnie studzimy i przekrajamy na dwa blaty.
Robimy krem.Galaretkę rozpuszczany w pół szkl wrzątku.Gdy całkiem ostygnie i zacznie lekko gęstnieć łączymy z jogurtem.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki aby krem zgęstniał.
Sok łączymy z wodą.Pierwszy blat nasączamy sokiem, wykładamy 3/4 masy i przykrywamy drugim blatem.Ponczujemy i rozprowadzamy resztę masy.Dekorujemy kilkoma pokruszonymi truskawkami liofilizowanymi.Torcik wstawiamy do lodówki na min.2 godz.Smacznego
Komentarze