Torcik BARCA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto dla kibica piłki nożnej

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki mąki tortowej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    - 1 kostka masła lub dobrej margaryny
    - 1 puszka masy kajmakowej

    Do dekoracji:
    - lukier plastyczny: czerwony, biały, żółty i granatowy

    Dodatkowo:
    - pisak spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik barca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie o średnicy ok. 27cm, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa lub trzy krążki.
  • 2. Krem: Masło lub margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać kajmak i dalej ucierać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Kremu powinno także starczyć na posmarowanie tortu od góry i z boków. Jest to konieczne, żeby lukier plastyczny się utrzymał.
  • 3. Ozdabianie: Lukier cienko rozwałkować. Granatowym lukrem pokryć całą powierzchnię ciasta. Z żółtego lukru wyciąć "proporzec" oraz okrąg. Z czerwonego lukru wyciąć krzyżyk i 5 pasków. Z białego lukru kwadrat.
    Nałożyć na siebie kolejne elementy - sklejając je klejem spożywczym, resztkami kremu lub odrobiną masła.

    Kiedy lukier będzie całkiem suchy, pisakiem narysować piłkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować