1.Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie o średnicy ok. 27cm, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa lub trzy krążki.
2.Krem: Masło lub margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać kajmak i dalej ucierać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Kremu powinno także starczyć na posmarowanie tortu od góry i z boków. Jest to konieczne, żeby lukier plastyczny się utrzymał.
3.Ozdabianie: Lukier cienko rozwałkować. Granatowym lukrem pokryć całą powierzchnię ciasta. Z żółtego lukru wyciąć "proporzec" oraz okrąg. Z czerwonego lukru wyciąć krzyżyk i 5 pasków. Z białego lukru kwadrat.
Nałożyć na siebie kolejne elementy - sklejając je klejem spożywczym, resztkami kremu lub odrobiną masła.
Kiedy lukier będzie całkiem suchy, pisakiem narysować piłkę.
Komentarze