Torcik bananowy z mascarpone

0 (0 ocen)

Letnie i szybkie do przygotowania ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa.

Składniki:


  • Biszkopt:
    5 jajek
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki maki ziemniaczanej
    Krem:
    500 g śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    250 g mascarpone
    2 banany
    1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku
    1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik bananowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier (cały czas miksując). Gdy piana jest sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito. Partiami dodajemy do jajek, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*C na ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
    Krem:
    Galaretki rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wrzątku. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Banany kroimy w plasterki. W formie układamy jeden krążek biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone banany, zalewamy cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy jagodową galaretką. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować