Torcik bananowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier (cały czas miksując). Gdy piana jest sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito. Partiami dodajemy do jajek, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*C na ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
Krem:
Galaretki rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wrzątku. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Banany kroimy w plasterki. W formie układamy jeden krążek biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone banany, zalewamy cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy jagodową galaretką. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze