Torcik bananowo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną i bezami

5 (161 ocen)

Pyszny torcik bez pieczenia, który zachwyci wszystkich gości. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a pięknie prezentuje się na stole i doskonale smakuje. Polecam wszystkim łasuchom- znika w mgnieniu oka.

Składniki:

  • -200 g biszkoptów
    -100 g masła
    -0,5 l soku bananowego
    -2 opakowania budyniu śmietankowego
    -1 łyżka cukru
    -2 opakowania (po 16 g) cukru wanilinowego
    -500 g brzoskwiń z puszki
    -200 g śmietanki 30%
    -60 g małych bez
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Sok

Torcik bananowo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Biszkopty kruszymy. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych biszkoptów. Mieszamy dokładnie. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie układamy biszkopty dociskając je do dna.
  • 2 2. Odlewamy 100 ml soku bananowego i mieszamy w nim budyń.
  • 3 3. Resztę soku zagotowujemy z cukrem i jednym opakowaniem cukru wanilinowego. Wlewamy rozmieszany budyń i całość zagotowujemy, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia.
  • 4 4. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciepłego budyniu i dokładnie łączymy. Masę przekładamy do tortownicy na biszkopty i wyrównujemy.
  • 5 5. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym. Wylewamy na wierzch ciasta i wygładzamy. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Na chwilę przed podaniem ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy na nim bezy lekko je dociskając. Wstawiamy na jeszcze 10 minut do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować