Pyszny torcik bez pieczenia, który zachwyci wszystkich gości. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a pięknie prezentuje się na stole i doskonale smakuje. Polecam wszystkim łasuchom- znika w mgnieniu oka.
Składniki:
-200 g biszkoptów
-100 g masła
-0,5 l soku bananowego
-2 opakowania budyniu śmietankowego
-1 łyżka cukru
-2 opakowania (po 16 g) cukru wanilinowego
-500 g brzoskwiń z puszki
-200 g śmietanki 30%
-60 g małych bez
Torcik bananowo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty kruszymy. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych biszkoptów. Mieszamy dokładnie. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie układamy biszkopty dociskając je do dna.
2.Odlewamy 100 ml soku bananowego i mieszamy w nim budyń.
3.Resztę soku zagotowujemy z cukrem i jednym opakowaniem cukru wanilinowego. Wlewamy rozmieszany budyń i całość zagotowujemy, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia.
4.Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciepłego budyniu i dokładnie łączymy. Masę przekładamy do tortownicy na biszkopty i wyrównujemy.
5.Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym. Wylewamy na wierzch ciasta i wygładzamy. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Na chwilę przed podaniem ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy na nim bezy lekko je dociskając. Wstawiamy na jeszcze 10 minut do lodówki.
Komentarze