Torcik bambo

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Torcik zrobiłam specjalnie dla mojego męża na naszą 2 rocznice ślubu co prawda sama go wymyśliłam prosto od serca jak to się mówi:)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3/4 szklanki maki tortowej
    3/4 szklanki maki ziemniaczanej
    1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Polewa na 1 warstwę:
    budyń czekoladowy
    cukier waniliowy
    mąka pszenna
    szklanka cukru

    Polewa na 2 warstwę:
    śmietana 36%
    1/4 szklanki wody przegotowanej
    4 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku
    kakao

    Polewa na 3 warstwę: <górna warstwa i na boki>
    Krem do tortów smak czekoladowy Dr. Oetker
    Do dekoracji: Posypka jakieś szlaczki z kremu ja użyłam też literek:)

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik bambo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką.
  • 2. Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, ułożyć na drewnianej desce, wystudzić i użyć do przygotowani tortu.
  • 3. Ugotować budyń z: szklanki cukru, cukru waniliowego, z budyniu i z mąki.
    Jak budyń przestygnie to utrzeć mikserem budyń z margaryną. I rozsmarować 1 warstwę tortu.
    1/4 szklanki wody rozrobić żelatynę. Śmietanę ubić na sztywną masę dodać cukier puder żelatynę a następnie kakao. Tą masę rozsmarować na 2 warstwę.
    Krem do tortów rozrobić według opakowania. I ładnie rozsmarować górną część tortu i boki. Na końcu ładnie ozdobić.

Porady

Śmietanę przed ubiciem najlepiej schłodzić przez chwilkę w zamrażalce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować