torcik borówkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to przerobiony przepis z Encyklopedii Wypieków, książki, która ostatnio bardzo często mnie inspiruje. To ciasto zaskoczyło mnie swoją lekkością, a wygląda wręcz jak pianka. Nie jest ono również zbyt słodkie, czuć w nim naturalny smak owoców. Torcik ten można przygotować również z jagód.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Na biszkopt:

    - 2 jajka

    - 2 łyżki cukru

    - 4 łyżki mąki pszennej

    Na masę:

    - 4 łyżki żelatyny

    - 200 g borówek amerykańskich

    - 5 łyżek cukru pudru

    - 1200 g jogurtu naturalnego

    Na galaretkę:

    - 3 łyżeczki żelatyny

    - 150 g borówek amerykańskich

    - 4 łyżki cukru pudru

    - 4 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Biszkopt:

    Białka ubić na sztywną pianę. Wciąć ubijając dodać cukier, a następnie żółtka. Delikatnie wymieszać z przesianą mąką. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.

    Masa:

    Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Borówki umyć, osuszyć. Zmiksować z cukrem pudrem i jogurtem, połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę wylać na biszkopt i wstawić go do lodówki.

    Galaretka:

    Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Umyte i osuszone borówki, cukier puder, sok z cytryny i 1/2 szklanki wody zmiksować na mus. Wymieszać z wystudzoną żelatyną. Galaretkę wylać na stężałą masę. Schładzać w lodówce do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować