Torcik Anette

1 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Godzinami mogę wycinać ciasteczka i przygotowywać ciasta.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● 3/4 szkl. cukru pudru
    ● 1 szkl. mąki
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    ● 2 łyżeczki octu winnego
    ● po 2 łyżki kakao i maku
    Krem I: 12,5 dag masła
    ● budyń śmietankowy
    ● 400 ml mleka
    ● 20 dag chałwy
    Krem II: 2 śmietan-fiksy
    ● łyżka cukru pudru
    ● 500 ml kremówki
    Poncz: 4 łyżki wódki
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● 1/3 szkl. cukru
    ● po kilka kropel olejku rumowego i pomarańczowego
    Oraz: 15 małych bez
    ● 2-3 połówki brzoskwiń z puszki
    ● łyżka startej czekolady
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik anette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka mieszamy
    z proszkiem i octem. Białka
    ubijamy, pod koniec dodajemy
    cukier i 6 łyżek wody.
    Mieszamy z żółtkami, a potem
    z mąką. Połowę ciasta
    mieszamy z kakao, a resztę
    z makiem. Pieczemy ok. 25
    minut w wyłożonych pergaminem
    2 blachach (20x30
    cm) w 170 °C. Studzimy.
  • 2. Poncz: 400 ml wody zagotowujemy
    z cukrem. Mieszamy
    z resztą składników. Studzimy.
    Nasączamy placki.
    Krem I: budyń gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy
    z budyniem, a potem
    z chałwą. Krem II: kremówkę
    ubijamy z cukrem i śmietan-
    -fiksami.
  • 3. Makowy biszkopt smarujemy
    1/2 kremu I, układamy
    bezy i resztę kremu I. Przykrywamy
    2. plackiem. Kilka
    łyżek kremu II odkładamy,
    resztę rozsmarowujemy na
    cieście. Na wierzchu rysujemy
    kratkę, dzieląc ciasto na
    24 porcje. Na każdej układamy
    po kawałku brzoskwini,
    dekorujemy resztą kremu II
    i czekoladą. Schładzamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować