1.Biszkopt: żółtka mieszamy
z proszkiem i octem. Białka
ubijamy, pod koniec dodajemy
cukier i 6 łyżek wody.
Mieszamy z żółtkami, a potem
z mąką. Połowę ciasta
mieszamy z kakao, a resztę
z makiem. Pieczemy ok. 25
minut w wyłożonych pergaminem
2 blachach (20x30
cm) w 170 °C. Studzimy.
2.Poncz: 400 ml wody zagotowujemy
z cukrem. Mieszamy
z resztą składników. Studzimy.
Nasączamy placki.
Krem I: budyń gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy
z budyniem, a potem
z chałwą. Krem II: kremówkę
ubijamy z cukrem i śmietan-
-fiksami.
3.Makowy biszkopt smarujemy
1/2 kremu I, układamy
bezy i resztę kremu I. Przykrywamy
2. plackiem. Kilka
łyżek kremu II odkładamy,
resztę rozsmarowujemy na
cieście. Na wierzchu rysujemy
kratkę, dzieląc ciasto na
24 porcje. Na każdej układamy
po kawałku brzoskwini,
dekorujemy resztą kremu II
i czekoladą. Schładzamy
Komentarze