Torcik czekoladowy z owocami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: arbuz rozgotować, dodać galaretkę truskawkową, wystudzić. Jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć robotem na puszystą masę. Na koniec ubijania dodać gorącą wodę, ubijać jeszcze 2 minuty. Składniki sypkie wymieszać, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Tortownicę natłuścić, wylać ciasto, wyrównać łyżką, piec 35 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, przestudzone przekroić na 3 części. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 100 ml gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem według przepisu na opakowaniu, dodać gęstniejącą galaretkę, dokładnie i delikatnie wymieszać. Placki nasączyć syropem z brzoskwiń. Na spodni blat wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego, ułożyć paski brzoskwiń, delikatnie wcisnąć w krem, przykryć drugim plackiem. Znów wyłożyć krem śmietankowy, masę arbuzową, przykryć trzecim plackiem. Na wierzch masa śmietanowa, ułożyć dekoracyjnie masę arbuzową i brzoskwinie. Ciasto schłodzić w lodówce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać boki torciku. Dodatkowo wierzch ciasta udekorować perełkami.
Komentarze