Torcik czekoladowy z musem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubij żółtka z cukrem pudrem na gęstą masę,dodaj kakao,zmiksuj.Dodaj ubitą pianę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Przelej do tortownicy i piecz ok.40min w 180st.
Zagotuj sok z połową szklanki cukru. Ubij żółtka z resztą cukru na gęstą masę. Ciągle ubijając wlewaj po trochę do masy jajecznej
gorący sok cytrynowy.Całość przelej do garnuszka i zagotuj na małym ogniu ciągle mieszając.
Gorącą masę przelej z powrotem do misy miksera i ubijaj aż masa się wystudzi i podwoi objętość.
Do ubitej masy dodawaj po łyżce miękkiego masła,cały czas ubijając.Na koniec dodaj ubitą śmietankę,skórkę i delikatnie wymieszaj
szpatułką. Gotową masę przełóż na wystudzony spód i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Można udekorować bitą śmietaną.
Komentarze