TORCIK CZEKOLADOWY "SŁONECZNIK"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Upiekłam go dla koleżanki mamy wszystkim bardzo smakował

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY;

    8 jajek
    8 łyżek zmielonych orzechów
    6 łyżek bułki tartej
    8 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWA;

    3 jajka
    1/3 szklanki cukru kryształu
    1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 i 1/2 kostki masła 82 %
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    mały słoiczek wydrylowanych wiśni

    NA LUKIER;
    1/2 kostki margaryny
    200 ml wody
    1 szklanka mąki
    ok 80 dkg cukru pudru
    barwnik spożywczy żółty i zielony

    DODATKOWO;

    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 cukier waniliowy
    alkohol najlepiej spirytus
    1 małe opakowanie sezamu
    1/2 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik czekoladowy "słonecznik" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka ubić na sztywno dodać cukier ,żółtka, następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu wymieszać z orzechami i bułką tartą
    Upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 21 cm w temp.180 stopni ok 30-40 minut
    Po wyciągnięciu z piekarnika wystudzić i przeciąć na 3 równe części
  • 2. MASA
    3jajka ubić z cukrem na parze ok 8minut następnie dodać pokruszoną czekoladę i miksować aż czekolada się rozpuści
    następnie studzimy masę i ucieramy z masłem do masy dodajemy 2 duże łyżki spirytusu oraz wydrylowane wiśnie i 1/2 czekolady pokrojonej w drobniutką kostkę
  • 3. LUKIER;
    Wodę zagotowujemy z margaryną do całkowitego rozpuszczenia następnie dodajemy mąkę i nadal cały czas mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy studzimy ja wykładamy na stolnicę i dodajemy stopniowo cukier puder aż do momentu uzyskania tzw. plastycznej masy przypominającą w dotyku ciastoline
    lukier dzielimy na 2 części do jednej dodajemy żółty barwnik do 2 części zielony
    wkładamy masę na ok 30 minut do lodówki
    następnie z żółtej masy wykonujemy ręcznie płatki przypominające wyglądem słonecznik zaś z zielonej liście słonecznika
  • 4. SKŁADANIE TORTU
    Biszkopty nasączamy kawą rozpuszczoną w gorącej wodzie z dodatkiem cukru waniliowego i spirytusu do smaku, nas
    Każdy biszkopt smarujemy masą czekoladową składamy i wierzch tortu również delikatnie smarujemy masą aby lukier się lepiej trzymał
    Wkładamy na ok 1 godziny do lodówki do schłodzenia
    Po wyciągnięciu zdobimy torcik zaczynając od dołu układamy listki następnie płatki słonecznika zostawiając okrąg w środku gdzie wsypujemy ziarno sezamu wymieszane z kakao
    SMACZNEGO

Porady

Ozdoby z lukru najlepiej robić w tym samym dniu gdyż są elastyczne i dają się lepiej formować. Niewykorzystany lukier można zamrozić , po odmrożeniu nie straci on swojej elastyczności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować