Torcik czekoladowo - malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy:
Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki, olej i startą czekoladę, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownice o średnicy 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 25 -30 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. Przestudzić i nasączyć np.przegotowana woda z 2 łyżkami alkoholu.
2.Galaretki rozpuscić w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
3.Śmietankę ubić ze smietan fix, dodawać po łyżce serka, na koniec dać tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszać.
4.Składanie tortu:
1. Pierwsza połowa biszkoptu czekoladowego.
2 Krem malinowy podzielić na 2 czesci.
3 Na biszkopt dać 1-2 łyżki kremu malinowego(pierwszej części) , rozłożyć warstwę malin następnie wyłożyć resztę 1/2 kremu malinowego.
3. Druga połowa biszkoptu czekoladowego.
4. Druga polowa kremu malinowego.
5 Na wierzch poukładać resztę malin.
6. Boki obsypać startą czekoladą.
5.Całość schłodzić.
Porady
Aby uniknąć obsychania owoców, zwłaszcza jeśli torcik przygotowujemy na nastepny dzień możemy owoce posmarować pędzelkiem z odrobiną galaretki lub użyć "glaze" Dr. Oetkera.
Komentarze