Torcik cytrynowowo-jogurtowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Uwielbiam piec ciasta, ten torcik to wynik nudnego popołudnia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Barwniki spożywcze : zielony, żółty, niebieski, czerwony
    ciasto na biszkopt (razy 4) :
    3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    gotowy krem cytrynowy(2 szt) i jogurtowy
    mleko
    tabliczka mlecznej czekolady
    tabliczka bialej czekolady
    napar z herbaty
    limonka
    cukier puder

Torcik cytrynowowo-jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto na biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę barwnika. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 25 minut. Czynność powtórzyć z każdym biszkoptem.
  • 2. Gdy biszkopt się piecze przygotować kremy i poncz. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu i schłodzić. Zaparzyć lekką herbatę i dodać do niej sok z połowy limonki, jeśli jest zbyt kwaśne dodać cukru pudru.
  • 3. Ostudzić biszkopt, a następnie nasączyć każdą warstwę ponczem. Przekładać kolejno warstwy na zmianę tak aby na wierzch został krem cytrynowy. Całość równomiernie posmarować kremem i obsypać startymi czekoladami. Schłodzić przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy