Torcik cytrynowowo-jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto na biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę barwnika. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 25 minut. Czynność powtórzyć z każdym biszkoptem.
2.Gdy biszkopt się piecze przygotować kremy i poncz. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu i schłodzić. Zaparzyć lekką herbatę i dodać do niej sok z połowy limonki, jeśli jest zbyt kwaśne dodać cukru pudru.
3.Ostudzić biszkopt, a następnie nasączyć każdą warstwę ponczem. Przekładać kolejno warstwy na zmianę tak aby na wierzch został krem cytrynowy. Całość równomiernie posmarować kremem i obsypać startymi czekoladami. Schłodzić przed podaniem.
Komentarze