Torcik cukiniowy

0 (0 ocen)

Torcik wilgotny a cukinia nie wyczuwalna w smaku.

Składniki:


  • 3 jajka
    0,5 szk cukru
    0,5 szk cukru cynamonowego
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 szk mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1,5 łyżeczki proszku
    0,5 szk oleju
    200 g startej cukinii
    dżem brzoskwiniowy (280 g)
    galaretka brzoskwiniowa
    200 ml kremówka
    1 łyżka cukru pudru
    1 szt śmietan fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik cukiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec około 40 min. Piec do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3 łyżki dżemu na górę). Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować