• 1 godz. 20 min

Szybki torcik urodzinowy z masą czekoladową

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę średnicy 22cm
    Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 kolorowe barwniki w proszku.
    Krem czekoladowy i waniliowy+mleko do obu kremów wg przepisu na opakowaniu.
    Dodatkowo: podłużne biszkopty oraz pisaki cukrowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik 1. Upiec biszkopty: białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać delikatnie z mąką zmieszaną z proszkiem. Podzielić na trzy części-do każdego dodać odrobinę barwnika. Piec każdy biszkopt ok.10-15minut w 160 C. Pozostawić do wystudzenia. Biszkopty nasączyć herbatą.
    Przygotować krem czekoladowy wg przepisu na opakowaniu, chwile schłodzić.
  • Torcik 2. Połowę kremu czekoladowego wyłożyć na biszkopt, przykryć kolejnym biszkoptem.
  • Torcik 3. Rozsmarować resztę kremu czekoladowego i przykryć pozostałym biszkoptem.
  • Torcik 4. Przygotować krem waniliowy wg przepisu na opakowaniu. Rozsmarować na wierzch i boki tortu. Boki obłożyć biszkoptami, związać można kokardą dla lepszej wytrzymałości. Wstawić do lodówki.
  • Torcik 5. Udekorować pisakami cukrowymi, schłodzić.
  • Torcik 6. Schłodzony torcik można pokroić. Smacznego!!

Porady

Chcąc uzyskać mocniejsze kolory należy dodać więcej barwnika-wszystko zależy wg naszych upodobań. Już odrobina barwnika w proszku daje mocną barwę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować