Tortille z warzywami i pieczonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i paprykę pokrój w cienkie, długie słupki. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ząbek czosnku drobno pokrojony, mieszając smaż przez moment, następnie dodaj marchewkę i paprykę. Podsmaż mieszając, ale tylko chwilę, aby warzywa pozostały lekko twardawe, a nie zupełnie miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj mięso pokrojone w paski, aby się podgrzało. Zdejmij patelnię z palnika, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
2.Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
3.Opłucz i osusz liście sałaty. Ogórka pokrój w długie, cienkie słupki.
4.Gotowe placki tortilli kolejno podgrzej na patelni bez tłuszczu po około 30 sekund z każdej strony lub według wskazówek na opakowaniu. Podgrzany placek posmaruj sosem, ułóż liście sałaty, ogórka oraz mięso z warzywami. Dolną część placka zagnij do środka, a następnie oba boki tworząc rodzaj rożka. Podawaj od razu po przygotowaniu. Do środka zwiniętej tortilli można wlać dodatkową porcję sosu.
Komentarze